Van der Valk Vis

Zeevisgroothandel Thiele leverde al meer dan 35 jaar de meest verse vis aan onze Valk Exclusief hotels. Begin dit jaar heeft Van der Valk, visgroothandel Thiele overgenomen. Sinds 1 januari 2021 zijn we samen Van der Valk Vis geworden. 

Sinds de overname is de logistiek veranderd van het visbedrijf. Voorheen werden de kratten vis vanuit IJmuiden naar de hotels gevoerd. Nu gaat alle vis geportioneerd naar Voorschoten, waar het in transit gaat tot de Valk vrachtwagens de volgende dag uitrijden. Het voordeel hiervan is dat de hotels nu één auto voor de deur krijgen waar alles inzit. Van vis tot vlees, van brood tot aardappelen, groenten en fruit. 

In een hal op de visafdeling zijn een stuk of dertig hardwerkende mannen bezig. In duo’s halen ze de vis uit het ijs. Het verschilt per dag hoeveel vis er binnen komt.
Elke ochtend om 06:30 uur komen keurmeesters op de visafslag van IJmuiden om de beste vis uit te zoeken voor leveranciers in heel Nederland. 

Ook de vistechniek van de boten is erg belangrijk voor de kwaliteit van de vis. Het zogeheten fly-shooten heeft de voorkeur van de keurmeester. Daarbij hebben de netten zegentouwen die over de bodem rollen en vissen opschrikken met stofwolken. De sterke en grote vissen blijven voor de zegentouwen uitzwemmen en worden samengedreven naar de netopening. Deze methode zorgt voor relatief weinig bodemberoering en er is weinig bijvangst van ondermaatse vis. 
De kwaliteit van de vis is bovendien goed omdat er weinig tot geen grondvuil wordt meegevangen waardoor de vis kan worden beschadigd. Ook blijft de vis maar kort in het net.

Wilt u graag meer informatie lezen over Van der Valk Vis? Bemachtig dan een Valk Exclusief magazine nr. 45, voorjaarseditie 2021, en blader naar blz.50.