Speciaal- en desembroden

Wij hebben diverse (zuur)desembroden in ons assortiment, van onze eigen bakker en van ‘brood van Menno’.

Maar wat is desembrood eigenlijk?
Desembrood is brood waarvan het deeg niet met gist is gerezen, maar met desem als rijsmiddel.
Er wordt door de bakker dun beslag gemaakt van meel en water, dit laten ze lang rusten. Na een paar dagen ontwikkelt zich de gewenste “microflora” van bacteriën en gisten. Dit wordt desem genoemd. Desem doet het beslag opborrelen en een fris-zure geur verspreiden. Bij het bereiden van het deeg wordt iets van dit verzuurde deeg toegevoegd om het brooddeeg te laten rijzen.

Door de lange rijstijd heeft desembrood een bijzondere, volle en rijpe smaak. Desembrood is steviger brood. Sommige mensen denken dat desembrood gezonder is, maar dit is niet het geval. De gezondheid van brood wordt bepaald door de hoeveelheid volkorenmeel en bloem die wordt gebruikt.

Uit onze eigen bakkerij verkopen wij de volgende varianten:

– Sourdough Multigrain (meergranen zuurdesembrood)
– Miche Paysanne
– Wit zuurdesembrood


Brood van Menno
Wij verkopen o.a. “brood van Menno”. Menno bakt biologisch desembrood. Ooit in de Lekhaven in Rotterdam, maar inmiddels in een goed uitgeruste bakkerij in IJsselstein. Menno leerde het vak in Frankrijk en gebruikt z’n eigen desem, dat hij 10 jaar geleden heeft gemaakt. Voor het brood gebruikt hij een heel klein beetje gist, veel water en crèmekleurige Franse meel (T65 tradition francaise). Het deeg wordt zo kort mogelijk gekneed en daarna uren in de deegkuip te rusten gelegd. Zo krijgt het deeg veel aroma en dat proef je terug in het gebakken brood.

Wij hebben de volgende broden in het assortiment van Menno:

– Desem grof (grote bol)
– Desem spelt
– Desem naturel